Relatietherapie

Vandaag de dag ziet men steeds meer scheidingen en relaties die stuk lopen door slechte communicatie en/of onbegrip van een of beide partners. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om aan hun conflicten te werken door middel van relatietherapie. Een relatie kan op een gegeven moment vanzelfsprekend zijn en een sleur worden. De spanning en spontaniteit is weg en men gaat naast elkaar leven als broer en zus. Het is belangrijk dat partners weer op een goede manier gaan communiceren en zich wederzijds geaccepteerd en begrepen voelen in de relatie. Seksuele problemen in de relatie zijn vaak ook een gevolg van gebrek aan communicatie en dus een teken dat er in de relatie problemen spelen. Het is dus goed om samen in relatietherapie te gaan om uit de negatieve vicieuze cirkel te komen. Is uit elkaar gaan dan het enige alternatief? Ja, mits alle middelen ingezet zijn maar voor het zover is zijn er psychologische methoden beschikbaar die jullie beiden, met een goede aanpak, oplossingen kunnen bieden. Gelukkig kiezen velen ervoor om aan hun conflicten te werken door middel van relatietherapie / familietherapie.   Relatietherapie

Hoe gaat relatietherapie in zijn werk ?

Bij relatietherapie is het belangrijk dat beide partners meewerken en ook samen op de sessie aanwezig zijn. De eerste sessie is een intake & kennismakingsgesprek waarin we de problemen in uw relatie bespreken en vaak kunnen we in die sessie al gaan kijken hoe we iets kunnen aanpakken.U kunt als u dat prettiger vindt ook individueel u verhaal vertellen. Er zijn meerder kamers. Uiteraard leg ik U uit hoe mijn manier van werken is. U krijgt een (korte) vragenlijst waarmee ik meer over uw situatie te weten kom wat weer van belang is voor de te volgen therapie. Het intakegesprek duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Afhankelijk van het besprokene in de intake sessie gaan we gezamenlijk verder en ondernemen stappen voor een gerichte oplossing om u zo goed mogelijk te begeleiden.

En hoe gaat het verder ?

In de navolgende sessie wordt een begin gemaakt met de therapie. We gaan verder in op de problematiek die in uw relatie speelt en regelmatig krijgt u “huiswerk” mee om te oefenen. Ik spreek samen met u af wat de frequentie is van de sessies die u wilt volgen. Dit varieert van 1 maal per week tot 1 maal per 2 à 3 weken. Ervaart U problemen dan kunt U altijd tussendoor een extra afspraak maken door contact op te nemen. Communicatieoefeningen lopen vanzelfsprekend als een rode draad door alle relatietherapie sessies. U leert luisteren naar elkaars boodschap om van daar uit te reageren. Het komt ook wel eens voor dat er individuele therapie gevolgd moet worden maar dat is dan altijd in overleg. Op zich is dat helemaal geen probleem en dit kan zeker bijdragen aan de relatietherapie. Regelmatig wordt er geëvalueerd om te kijken of we op de goede weg zijn. Is er vooruitgang, gaan we door of kan het beëindigd worden? Ik ondersteun U waar het maar kan, ben telefonisch ook vaak beschikbaar, maar er wordt van uw kant ook inzet verwacht. Mocht u er alsnog met relatietherapie niet uitkomen, nadat we er echt alles aangedaan hebben, dan kunt u mediation overwegen.